Изборник Затворити

“Postoji snaga koja se nikada ne gubi. Snaga tradicije, snaga porodice, snaga ljubavi.”

– MILAN SPASIĆ

LIČNA KARTA VINARIJE

Kapacitet podruma: 200.000 lit
 
Sopstveni zasadi: 7 ha
 
Sorte u sopstvenim zasadima: Tamnjanika
 
U kooperaciji: 12 ha
 
Etikete u proizvodnji: Tamnjanika, Tamnjanika lekcija, Dar, Aždaja, Rujno, Despot
 
Prijem gostiju u vinariji: Sala za degustaciju 68 mesta, 8 soba, 4 apartmana

Vinarska kuća SPASIĆ

“Treba krenuti u vinograde, na čudovišno lepa brda koja svega nekoliko minuta udaljena od vinarije, kao kakvi zeleni, zlatni, crveni i braon mehurići izbrazdani bezbrojnim sitnim vinogradima izviruju iz župske kotline u jesenjoj igri senki…”

– Tamjanici na izvoru – N.B.

“Milana Spasića sam upoznao pre sedamnaest godina i moje veliko poštovanje prema njegovoj porodici, porodičnoj tradiciji, njegovoj ličnoj pasiji prema ovoj sorti, kao i prema njegovim vinima, traje isto toliko. Njegov stav i odnos prema tamjanici i sopstvenom nasleđu duboko je urezan jednom kratkom rečenicom na etiketi njegove Tamnjanike: ‘Spasićima je tamnjanika sudbina’ “.

– Spasićeva trilogija tamjanike – S.Ć.

Pod vođstvom Milana Spasića vinarija je zvanično osnovana 1999. godine. Naravno, postoji i vrlo duga porodična tradicija u ovom poslu. Najstariji zapisi o bavljenju grožđem Spasićevih je dokument u Zavičajnom muzeju iz 1856. godine. To je ugovor o deobi imovine između oca i strica Milanovog čukundede. Obojica su bili pismeni ljudi, otac pisar u srezu, a u ugovoru piše: „… ona bačva u ćošku ‘riznika’ (gde se misli na rizling italijanski, tačnije na graševinu), toliko i toliko akova, pa onda bačve…“

A tamjanika je sorta koju su u životu održali upravo Spasići:

“Najveći broj tamjanika u Župi i širom Srbije su iz vinograda mog dede površine 20 ari, jednog od retkih koji nije uništen posle Drugog svetskog rata. Jeste bilo te neke tamjanike, ali sporadično po vinogradima, 10-15 čokota. Međutim, jedini u celini od iste sorte bio je ovaj. A taj je bio star, niko ne pamti koliko. Rođen sam 1973. godine i već tada su tvrdili da mu je preko 100 godina, što znači da datira pre filoksere. Na žalost, 80-ih je iskrčen i nov posađen materijalom iz njega, odakle se sve vreme uzimaju vioke, pa zato možemo reći kako je tamjanika odatle krenula da se širi.” – kaže Milan.

Osim vinograda i vina, Spasići su se upustili u još jedan poduhvat. Izgradnjom osam soba i četiri apartmana sa nekih 35 ležajeva u okviru vinarije konačno je i bar delom rešen problem bogatog vinskog kraja da gosti nakon uživanja u vinima ne moraju odmah u druga mesta na konak. A decenijama, gotovo da nikakvog adekvatnog smeštaja u Župi nije bilo….

OBILASCI I DEGUSTACIJE

Javite nam se ako želite da obiđete vinograde i vinariju, ili ako želite da u našem prostoru zajednički organizujemo neki događaj ili proslavu.